Захарен Диабет

Съществуват два основни типа захарен диабет, които се наричат диабет тип 1 и диабет тип 2. Тип 1 обикновено се презентира за първи път при деца или млади възрастни. Тип 2 е по-свързан с наднорменото тегло и най-често се среща при хора на възраст над 40 години. Диабетът тип 2 все повече се диагностицира при деца и млади възрастни.

И двата вида диабет могат да причинят сериозни усложнения, но те са много по-редки и по-леки, с добро лечение и редовен мониторинг. В допълнение към лечението от здравни специалисти, разбирането на диабета и способността Ви да управлявате собствения си диабет са много важни.

 

Какво представлява захарния диабет?

Захарният диабет (наричан оттук нататък диабет) се появява, когато нивото на захарта (глюкозата) в кръвта се повиши над нормалното.

Има два основни типа диабет. Те се наричат диабет тип 1 и диабет тип 2.

 

Диабет тип 1

Този тип обикновено се развива доста бързо, в продължение на дни или седмици, тъй като панкреасът спира да прави инсулин. Диабетът тип 1 обикновено се появява най-напред в детството.

 

Диабет тип 2

 

Това е по-често при хора с наднормено тегло или със затлъстяване. При диабет тип 2, заболяването и симптомите се развиват постепенно (в продължение на седмици или месеци). Това е така, защото хората с диабет тип 2 все още правят инсулин (за разлика от диабет тип 1). Хората с диабет тип 2 обаче не произвеждат достатъчно инсулин за нуждите на тялото, или тялото не може да използва инсулина правилно. Диабетът тип 2 обикновено започва при възрастни на средна възраст или възрастни, но все повече се наблюдава при деца и млади възрастни.

 

Гестационен диабет

Както и диабет тип 1 и тип 2, има и други видове диабет. Бременните жени, които никога преди не са имали диабет, но имат високи нива на кръвната глюкоза по време на бременност, се смята, че имат гестационен диабет. Гестационният диабет засяга около 4% от всички бременни жени.

Други видове диабет
Съществуват и няколко по-редки форми на диабет, включително:

Вторичен диабет: 

диабетът може да бъде причинен от други заболявания. Примерите включват заболявания, които засягат панкреаса, като например кистозна фиброза и хроничен панкреатит. Диабетът може да бъде причинен и от други хормонални (ендокринни) заболявания като синдрома на Кушинг и акромегалия.

Латентен автоимунен диабет на възрастни (LADA): 

 

бавна форма на диабет тип 1, която се появява при възрастни, често с по-бавно начало от обичайния диабет тип 1, който започва в детството.

Пациентски злокачествен диабет (MODY): 

 

това включва няколко форми на диабет, които са причинени от генетични дефекти на клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин.

Синдром на Волфрам: 

 

друга генетична причина за диабет. Също така се нарича DIDMOAD (защото причинява диабет insipidus, захарен диабет, оптична атрофия и глухота).
Други генетични заболявания, които могат да причинят диабет: тези включват атаксия и хемохроматоза на Фридрих.

Scroll to Top