Артериална Хипертония

          Високото кръвно налягане (хипертония) се случва, когато налягането оказвано върху стените на кръвоносните съдове от кръвта в тях е по-високо от нормалното. Това означава, че сърцето трябва да работи повече и кръвоносните съдове са подложени на по-голямо напрежение, което прави Артериалната Хипертония основен рисков фактор за сърдечни заболявания, инсулт и други сериозни състояния.

          Кръвното налягане е буквално налягането в кръвоносните съдове, и по-точно артериите ви, които пренасят кръв от сърцето ви до органите по този начин осигурявайки им кислород. Това ви излага на по-голям риск от развитието на заболявания като инсулт и инфаркт.

          Как да разбера дали съм с високо кръвно?

          Ако кръвното ви налягане не е екстремно високо, няма да разберете, освен ако не  бъде измерено. Ако кръвното налягане е много високо, то може да Ви даде симптоми като главоболия. Но обикновено знаете само, че е „нагоре“, защото е измерено. И така, кой трябва да бъде проверен? Здравите възрастни трябва да имат проверка на кръвното налягане най-малко на всеки пет години след навършване на 40-годишна възраст. В по-млада възраст се скринира при заболявания като захарен диабет, бъбречни заболявания или при бременност.

Scroll to Top